Povezave

 


 

 
 

 
 

 logo_SIHFC

 

 
 logo-ESSR-slo

 
 
 

Domel d.o.o. je globalni razvojni dobavitelj naprednih rešitev na osnovi elektromotorjev in njihovih nadgradenj (ventilatorski sistemi, puhala za aplikacije v industriji, medicini ter gospodinjstvih, avtomobilska industrija). Podjetje je usmerjeno v aplikacije z zahtevami po naprednih tehnologijah. Domel je svetovno priznani dobavitelj sistemov za dovod zraka v sistemih z gorivnimi celicami, gnanih z elektronsko komutiranim puhalom. Ustanovljeno je bilo spin-off podjetje Domel Energija d.o.o. (tone.luznar@ domel.si), ki deluje kot predstavnik, distributer, svetovalec ter sistemski integrator sistemov z gorivnimi celicami (sistemi za pomožno napajanje, sistemi za neprekinjeno električno napajanje, kogeneracijski sistemi). Štirje omenjeni sistemi za Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije se nahajajo v uporabi in številni drugi projekti so v fazi izvedbe.

Kemijski inštitut Ljubljana že približno dve desetletji intenzivno deluje na področju gorivnih celic in vodikovih tehnologij. Pet moderno opremljenih laboratorijev je vključenih na področju razvoja in testiranja postopkov in katalizatorjev za proizvodnjo vodika iz klasičnih fosilnih in zelenih goriv (mestni plin, dizelsko gorivo, bencin, etanol, metanol, bioetanol, biodizel …) ter testiranja membran za čiščenje vodika. Inštitut se prav tako ukvarja z razvojem in raziskavami na novih visokotemperaturnih protonsko prevodnih membranah na osnovi polimerov, z metodami za modeliranje prehoda protonov, z modeliranjem kinetike in procesov na elektrodi ter z elektrokatalizatorji za elektrokemične procese. Kemijski inštitut Ljubljana je vodilni partner Centra odličnosti Nizkoogljične tehnologije.

Institut Jožef Stefan, je preko odseka Sistemi in vodenje vključen v več projektov s področja implementacije sistemov z gorivnimi celicami v številnih praktično uporabnih aplikacijah. Glavnina raziskovalnih in razvojnih aktivnosti je posvečenih reševanju obstoječih problemov glede zanesljivosti, dostopnosti, varnosti, regulacije, diagnostike in ekonomskih tematik v raznovrstnih aplikacijah. Fokus raziskovalne skupine so raziskave, razvoj in testiranja različnih naprednih regulacijskih algoritmov za optimizacijo vodenja sistemov z gorivnimi celicami ter načrtovanje in razvoj namenskih elektronskih modulov za uporabo v različnih praktičnih aplikacijah z gorivnimi celicami.

Inea d.o.o. je slovensko podjetje za inženiring, ki deluje pretežno na razvoju in implementaciji industrijskih računalniško baziranih sistemov za vodenje in energetiko. Kot sistemski integrator predstavlja vodilno vlogo pri projektu razvoja mobilnega kogeneracijskega sistema. Inea ima ambicije postati vodilno slovensko podjetje na področju komercializacije sistemov z gorivnimi celicami v industrijskem okolju. Podjetje je delovalo na številnih projektih s področja vodikovih tehnologij s slovenskimi podjetji in inštituti, Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije ter tujimi partnerji.

Mebius d.o.o. je podjetje, usmerjeno v razvoj, trženje in proizvodnjo komponent, modulov in sklopov v visoko in nizko temperaturnih gorivnih celicah s protonsko prevodnimi membranami (plinsko difuzijske elektrode, protonsko prevodne membrane ter membransko elektrodni sklopi). Podjetje je usmerjeno tudi v študije izvedljivosti, študije življenjskih ciklov, primerjalne analize učinkovitosti procesov, raziskave in razvoj novih kemijskih procesov za pretvorbo energije, mednarodno sodelovanje, zastopanje tujih in domačih podjetij ter organizacijo strokovnih srečanj.

Petrol d.d., Ljubljana je vodilno energetsko podjetje v Sloveniji in glavni strateški dobavitelj naftnih derivatov in drugih energetskih proizvodov za slovenski trg in širšo regijo. Skozi obširno distribucijsko mrežo lastnih bencinskih servisov, Petrol oskrbuje voznike na slovenskih cestah in avtocestah s široko ponudbo avtomobilskih izdelkov in storitev ter nudi široko izbiro hrane, pijač in drugih izdelkov. Petrol gradi prvo polnilno mesto za vodik v Sloveniji. Sočasno sodeluje z vlado pri razvoju državnih pravilnikov za gradnjo polnilnih mest za vodik, kar bo omogočilo varno vključitev vodika na obstoječa polnilna mesta za bencin, dizel in utekočinjeni naftni plin.

TPJ d.o.o. s povezanimi podjetji proizvaja, distribuira in shranjuje tehnične pline (vodik, kisik, dušik, argon in mešanice plinov). Na področju sistemov z gorivnimi celicami se podjetje ukvarja s proizvodnjo, distribucijo, shranjevanjem in uporabo vodika. Glavni cilji so nadaljnji razvoj proizvodnje vodika na osnovi obnovljivih virov energije, razvoja logistike, shranjevanja in dobave ter dobava vodika končnemu uporabniku. Podjetje je na demonstracijskem projektu polnilnega mesta za vodik odgovorno za inženiring, razvoj, dobavo in shranjevanje vodika.

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo kot pridruženi partner sodeluje preko Katedre za energetsko strojništvo, ki sestoji iz treh laboratorijev; Laboratorij za termoenergetiko (LTE), Laboratorij za vodne in turbinske stroje (LVTS) in Laboratorij za toplotne batne stroje (LTBS). Raziskovalne dejavnosti zajemajo vrsto področij:
-    turbinski stroji, plinske in parne elektrarne,
-    alternativni krožni procesi, alternativni viri energije in gorivne celice,
-    zanesljivost delovanja termoelektrarn, okolju prijazna uporaba lokalnih virov energije, zgorevanje, dimni plini in vpliv na okolje,
-    soproizvodnja električne energije in toplote, izboljšanje zgorevanja biomase,
-    napredne numerične simulacije toka fluidov in prenosu toplote,
-    eksperimentalno modeliranje tokovnih razmer in energetskih pretvorb v energetskih strojih in napravah,
-    optimizacija aero-hidrodinamskih procesov v industriji na podlagi vizualizacije,
-    modeliranje aero-akustičnih karakteristik na energetskih strojih in napravah,
-    optimiranje pretočnih traktov turbin na osnovi numeričnega modeliranja in eksperimentalnega merjenja, numerično modeliranje motorjev z notranjim zgorevanjem, prenos toplote v motorjih z notranjim zgorevanjem ter
-    eksperimentalna in teoretična analiza krožnega procesa v MNZ motorja.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.