Povezave

 


 

 
 

 
 

 logo_SIHFC

 

 
 logo-ESSR-slo

 
 
 

Postavitev polnilnih mest za vodik

Petrol d.o.o., TPJ d.o.o. in RCVT v okviru Centra odličnosti Nizkooglične tehnologije postavljajo prvi polnilni mesti za komprimiran vodik v Sloveniji. Polnilni mesti bosta nameščeni na obstoječih Petrolovih bencinskih servisih in javno dostopni.

V sklopu postavitve polnilnih mest in dobave vozil na vodik smo pripravljeni sodelovati v demonstracijah vozil z gorivnimi celicami. Postavitev polnilnih mest v Sloveniji bo pomenila vzpostavitev vodikove poti z Italijo in Avstrijo.

Pregled mednarodnih kod in standardov, ki urejajo področje vodikovih tehnologij:

http://www.fuelcellstandards.com/index.html

 
 
 

Demonstracija vozil na vodik

Na območju Slovenije se je odvijalo več demonstracijskih aktivnosti z vozili na vodik. Najbolj odmeven dogodek je bila  demonstracija avtobusa z gorivnimi celicami proizvajalca Rampini na svetovnem pokalu v veslanju na Bledu. Projekt je koordiniral partner Domel d.o.o., podjetje TPJ d.o.o. pa je postavilo mobilno polnilno mesto za vodik in skrbelo za polnjenje vozila.

Izvedeni sta bili tudi demonstraciji z avtobusom proizvajalca Hydrogenics (partner Domel d.o.o.) ter z osebnim vozilom Fiat Panda z motorjem z notranjim izgorevanjem, ki kot gorivo uporabljajo vodik (partner TPJ d.o.o.).

 
 
 

Napredna energijska oskrba

V sodelovanju s Centrom odličnosti Nizkoogljične tehnologije, Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani ter Holdingom Slovenske elektrarne d.o.o. se preučuje ekonomsko upravičena proizvodnja in distribucija vodika. Vzpostavlja se infrastruktura za demonstracijski projekt napredne energijske oskrbe, kjer bo vodik uporabljen kot nosilec energije. Omenjen projekt se navezuje tudi na projekte s področja pametnih omrežij.

Demo  2 - Napredna energijska oskrba

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.